Foto: SVT

Så hanterade Alf Svensson EU-motståndet inom KD

Publicerad

Vid folkomröstningen gällande ett svenskt EU-medlemskap 1994 drev kristdemokraterna på för ett svenskt ja. Samtidigt var många av partiets sympatisörer skeptiska till ett svenskt inträde i unionen.

Alf Svensson, som var partiledare under 31 år (1973-2004), var själv hela tiden övertygad om nyttan med ett svenskt EU-medlemskap. Hans viktigaste argument, då som nu, är EU som en garant för att bevara freden i Europa.

Inför folkomröstningen åkte han runt i landet för att försöka övertyga de inom partiet som var skeptiska.

EU-valet 2019

– Det var tufft och jag for runt i landet. Men det är väl också så att när en partiledare åker runt till ort efter ort är motståndet inte så starkt som det är när partiledaren har åkt, berättar Alf Svensson och ler.

Så du fick inte höra så mycket kritik öga mot öga?

– Nej, det fick jag inte. Det kom väl en hel del brev och jag fick en del telefonsamtal och då fick jag veta att jag drog in Sverige i något alldeles förfärligt för framtiden.

Hösten 2018 var över 60 procent av de som sympatiserade med KD positiva till det svenska EU-medlemskapet.

Se Alf Svensson berätta om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet