Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Åkerberg är gruppchef för områdespolisen i Jönköping. I klippet berättar han om hur polis och sociala myndigheter samarbetar för att minska kriminalitet bland unga. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Så har Jönköping arbetat för att slippa utbrett gängvåld

Uppdaterad
Publicerad

Den negativa våldsspiralen med gängskjutningar breder ut sig i allt fler städer. Men till Jönköping har den ännu inte kommit. Ett av skälen till att det ser ut så i Jönköping kan vara samarbetet mellan polis och sociala myndigheter där det finns en särskild grupp för att stötta unga kriminella tror områdespolisens gruppchef i Jönköping, Tobias Åkerberg.

Jönköpings kommun är den enda av länets kommuner som har en särskild grupp för att stötta unga kriminella. Det är fältgruppens sociala insatsgrupp, som startade som ett projekt 2020.

– I till exempel Habo och Mullsjö får vi gå den vanliga vägen med en orosanmälan till socialtjänsten. I Jönköping kan vi vara delaktiga på ett annat sätt, tack vare den sociala insatsgruppen. Det gör skillnad, säger Tobias Åkerberg.

Ännu inga gängskjutningar

Hur många ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet finns ingen samlad bild över. Men den sociala insatsgruppen arbetar med ett femtontal kriminella ungdomar just nu, enligt Martina Poulsen som är enhetschef på Fältgruppen.

Jönköping är en av få av landets större kommuner där gängskjutningar ännu inte förekommer. Men hur länge det dröjer innan det kommer hit vågar inte Tobias Åkerberg sia om.

– Ett starkt förebyggande arbete är en av anledningarna till att vi inte redan har det, säger Tobias Åkerberg.  Jag hoppas att vi och kommunen ska jobba effektivt nu för att minska risken för att det blir gängskjutningar.

I klippet berättar Tobias Åkerberg hur de arbetar för ungdomar som hamnat i kriminalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.