Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Jönköpings kommun jobbar den sociala insatsgruppen specifikt mot ungdomar i kriminell miljö. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Unga kriminella blir allt fler och begår allvarligare brott

Uppdaterad
Publicerad

En av de åtalade i den tortyrliknande misshandeln har varit känd av sociala myndigheter sedan 2-årsåldern. Han har i perioder varit omhändertagen och har förekommit i flera utredningar om grova brott.

Han är 17 år nu. Redan som 13-åring fanns han med i utredningen kring den hemlöse tiggaren Gicas död, men enbart som vittne. För snart tre år sedan var han den som höll i kniven när en 17-årig pojke dog i Huskvarna stadspark. Hovrätten bedömde i det fallet att han, då 14 år, hade agerat i nödvärn.

Han har sedan dess varit omhändertagen på institutionsboende; i perioder på låst avdelning. Under våren 2022 fanns det, enligt handlingar från socialtjänsten, en planering för att han skulle slussas ut från SIS-hemmet, men enligt handlingarna har han fortsatt med vad som beskrivs som ”dåligt umgänge” och kriminalitet under permissioner och perioder då han avvikit från boendet.

Han är långt ifrån ensam. I Jönköpings kommun jobbar den sociala insatsgruppen specifikt mot ungdomar i kriminell miljö och det är en verksamhet som utökats flera gånger sedan starten 2020.

Martina Poulsen är enhetschef på Fältgruppen. Där finns den sociala insatsgruppen som jobbar med ungdomar som är kriminella. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

I klippet hör du Martina Poulsen berätta om hur arbetet med unga kriminella ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.