Dagen efter dödsmisshandeln fanns det en bukett med blommor på platsen. Foto: SVT/ Mattias Landström

14-åringen frias helt efter knivdådet i Huskvarna

Uppdaterad
Publicerad

Nu river Hovrätten upp den dom om bevistalan mot den 14-åring som knivhögg en 17-åring till döds i Huskvarna stadspark. Hovrätten anser att 14-åringen varit i ett sådant psykiskt tillstånd att det måste anses ursäktligt att han inte klarade av att anpassa sitt agerande.

Hovrätten slår nu fast att den 14-åring som knivdödade en 17-åring i Huskvarna inte gjort sig skyldig till dråp, grov misshandel eller vållande till annans död. I ett tidigare skede efter tingsrättens dom blev 14-åringen skyldig 17-åringens anhöriga flera hundratusen kronor. Men nu befrias han också från skadeståndsskyldigheten.

Höggs i buken

Hovrätten har liksom tingsrätten kommit fram till att 14-åringen orsakade 17-åringens död genom att hugga honom med kniv i buken. Till skillnad från tingsrätten har dock hovrätten ansett att 14-åringens psykiska tillstånd har varit så pass allvarligt att han inte klarade av att anpassa sitt agerande till det som varit tillåtet enligt nödvärnsrätten.

Hovrätten hänvisar till en bestämmelse som innebär att den som gjort mer än vad nödvärnsrätten tillåter ändå inte ska ansvara för brott om situationen har varit sådan att han ”svårligen kunde besinna sig”.

Kom plötsligt

Hovrätten konstaterar vidare att 17-åringens knivattack mot 14-åringens kompis kom plötsligt och att det hela handlade om ett kort händelseförlopp. Därför fanns det inte någon tid för 14-åringen att tänka efter hur han skulle agera under situationen.

Samtidigt har det tidigare framkommit att 14-åringen var mycket rädd under bråket och trodde att hans kamrat skulle dödas. Hovrätten menar också att 14-åringen är så pass ung att han inte kan anses ha fullt utvecklad omdömesförmåga och impulskontroll.

I klippet nedan hör du SVT:s reporter ge en kort rapport när bevistalan inleddes i Jönköpings tingsrätt i början av året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.