Det var vid grillplatsen ovanför Huskvarna stadspark som 17-åringen knivskars till döds. Foto: SVT

Tonåring överklagar utslaget i bevistalan

Uppdaterad
Publicerad

Den nu 15-årige pojke som enligt Jönköpings tingsrätt gjort sig skyldig till grov misshandel och vållande till annans död när en 17-åring knivskars i stadsparken i Huskvarna i augusti, överklagar utslaget.

Ärendet handlar om en så kallad bevistalan. Då pojken var 14 år när brottet begicks kan han inte dömas till någon straffrättslig påföljd. Bevistalan innebär att domstolen ändå tar ställning till om pojken har gjort sig skyldig till brott.

Hävdar nödvärn

I överklagan skriver advokaten Elisabeth Nygren att pojken helt borde frias från ansvar med hänvisning till att det handlande om nödvärn. Tingsrätten friade pojken från dråp, men slog fast att han var skyldig till bland annat grov misshandel.

Domstolen beslutade även att pojken skulle betala skadestånd till den avlidne pojkens anhöriga på sammanlagt över 300 000 kronor. Ett skadestånd som pojkens föräldrar solidariskt ställdes ansvariga för.

Också skadeståndsdelen överklagas. I överklagan skriver advokaten att med hänvisning att gärningsmannen bara var 14 år är skadeståndet ”oskäligt betungande”. Pojkens vårdnadshavare yrkar dessutom på att de ska befrias från ansvar att betala skadeståndet.

Hör SVT:s reporter rapportera från stadsparken i Huskvarna inför bevistalan i Jönköpings tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdåd Huskvarna stadspark

Mer i ämnet