Det var vid grillplatsen ovanför Huskvarna stadspark som 17-åringen knivskars till döds. Idag hålls bevistalan mot 14-åringen som höll i kniven. Foto: SVT

14-åringen efter knivdådet i Huskvarna: ”Jag fick kortslutning och bara gjorde det”

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds bevistalan mot en pojke som misstänks ha knivhuggit en 17-årig pojke till döds i Stadsparken i Huskvarna i somras. Pojken har i polisförhör redogjort för vad som hände den ödesdigra kvällen.

– Ni tror att jag dödar en nära vän. Skulle du döda nån som står nära dig eller? Skulle du det? Nej, exakt. Så tror du en liten fjortonårig pojke skulle gjort det också då, eller? säger 14-åringen i ett av de första förhören.

Men redan vid nästa förhör erkänner han att det var han som knivhögg 17-åringen.

Det var en tidig sommarkväll i augusti som ett gäng ungdomar träffades vid grillplatsen i Stadsparken i Huskvarna. En 21-årig man hade köpt alkohol och i polisens förundersökning framgår det att det också finns droger. Det som får kvällen att urarta är ett bråk om pengar.

Sprang från platsen

I förhör berättar den då 14-årige pojken att det blir bråk på platsen och 17-åringen drar kniv mot 21-åringen och att han var rädd att han ska döda honom.

– Jag blev bara riktigt rädd. Jag fick kortslutning och bara… gjorde det.

Han berättar i förhör att han och 21-åringen sprang från platsen. När 21-åringen kort därefter grips av polis fortsätter 14-åringen att springa. Han gör sig av med kniven men hämtar den dagen därpå och gömmer den sedan i ett skogsområde i Taberg.

Hittade kniv i pojkrummet

Det som får polisen att misstänka 14-åringen är dels övervakningsbilder som visar att han var tillsammans med 21-åringen den aktuella dagen och dels vittnesuppgifter från andra som var med i parken. Vid en husrannsakan i hans pojkrum hittas flera knivar gömda i en kontorsstol, dock inte den som användes vid brottet.

Den hittas senare när polisen vallar 14-åringen i skogsområdet i Taberg.

Känd sedan tidigare

Pojken är känd för polisen sedan tidigare och har förhörts flera gånger. Han förekom bland annat i utredningen kring eu-migranten ”Gicas” död för två och ett halvt år sedan, som vittne.

Eftersom pojken var 14 år när brottet begicks kommer inget straff att utdelas i tingsrätten, en bevistalan fastställer enbart vad som har inträffat och vem som är skyldig. Bevistalan kommer att pågå i tre dagar.

Kammaråklagare Adam Rullman har valt att rubricera gärningen som dråp alternativt grov misshandel. Han har tidigare sagt till SVT Jönköping att han vill att domstolen prövar om pojkens agerande kan omfattas av nödvärnsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdåd Huskvarna stadspark

Mer i ämnet