Det var vid grillplatsen ovanför Huskvarna stadspark som 17-åringen knivskars till döds. Foto: SVT

15-åring anses skyldig till 17-årings död i Huskvarna stadspark

Uppdaterad
Publicerad

Dådet i Huskvarna stadspark där en 17-åring dödades med kniv var grov misshandel och vållande till annans död. Det beslutet kom idag från Jönköpings tingsrätt, som anser att den nu 15-årige pojken som är misstänkt är den som är skyldig.

Eftersom den misstänkte pojken var 14 år vid händelsen i Huskvarna stadspark i augusti i fjol, kan han inte dömas till något straff. Åklagaren har i en bevistalan ändå begärt att tingsrätten prövar saken och på torsdagen kom tingsrättens beslut.

Den nu 15-årige pojken anses alltså skyldig till grov misshandel och vållande till annans död. Han ska även betala ett skadestånd till den döde 17 åringens familj på sammanlagt 310 000 kronor.

Våldsdåd Huskvarna stadspark

Inte nödvärn

Under förhandlingen erkände pojken att den var han som knivhögg 17-åringen. Händelsen inträffade i samband med ett bråk om pengar. Han sa att han handlat i självförsvar. Han har uppgett att hans avsikt inte varit att döda utan att freda sig själv och andra.

Tingsrätten har även tagit ställning till om pojkens agerande kan omfattas av nödvärnsrätten. Man menar dock att så inte är fallet, även om 15-åringen agerade för att skydda någon annan menar tingsrätten att det våld som utövades inte var försvarligt.

Se klipp från dagarna då bevistalan hölls mot den nu 15-årige pojken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdåd Huskvarna stadspark

Mer i ämnet