Advokat Elisabeth Nygren företräder den numera 15-årige pojken som har erkänt att han med kniv dödade en tonåring Huskvarna Stadspark i augusti 2020. Fortfarande tänds ljus i parken efter händelsen. Foto: SVT/Johannes Tolf/Sebastian Holmgren/Holmgrens foto i Jönköping

Knivdådet i Huskvarna Stadspark – pojkens advokat: ”Det var nödvärn”

Uppdaterad
Publicerad

Det var nödvärn när en 17-årig pojke dödades med kniv i Huskvarna Stadspark i slutet av förra sommaren, det menar den numera 15-årige pojkens advokat när bevistalan i Jönköpings tingsrätt nu har avslutats.

Under torsdagen avslutades bevistalan mot den pojke som erkänt att han knivhuggit en 17-åring till döds i Huskvarna i somras.

– Min klients inställning är att han inte har begått något brott, utan att det var nödvärn, säger pojkens advokat Elisabeth Nygren.

Urartade i ett bråk

Det var en tidig sommarkväll i augusti som ett gäng ungdomar träffades vid grillplatsen i Stadsparken i Huskvarna. En 21-årig man hade köpt alkohol och i polisens förundersökning framgår det att det också finns droger. Det som får kvällen att urarta är ett bråk om pengar.

I förhör berättar den då 14-årige pojken att det blir bråk på platsen och 17-åringen drar kniv mot 21-åringen och att han var rädd att han ska döda honom.

– Jag blev bara riktigt rädd. Jag fick kortslutning och bara… gjorde det, har pojken sagt i polisförhör.

Hans advokat lägger till:

– Det är ungdomar och när man är i den åldern så tänker man inte på samma sätt som en vuxen.

Utdelas inget straff

En rättegång som är en bevistalan kan hållas mot en minderårig om det rör sig om ett allvarligt brott där det anses särskilt viktigt att omständigheterna klarläggs.

Elisabeth Nygren säger att det har varit känslomässiga dagar i tingsrättsalen.

– Ja det är klart att det har varit. Det är ungdomar som är inblandade.

Den 25 februari väntar besked i skuldfrågan. Eftersom pojken var 14 år när brottet begicks kommer inget straff att utdelas i tingsrätten, en bevistalan fastställer enbart vad som har inträffat och vem som är skyldig.

Kammaråklagare Adam Rullman har valt att rubricera gärningen som dråp alternativt grov misshandel. Han har tidigare sagt till SVT att han vill att domstolen prövar om pojkens agerande kan omfattas av nödvärnsrätten.

Behandlingshem

– Han är omhändertagen av de sociala myndigheterna och befinner sig på behandlingshem, säger Elisabeth Nygren.

Hur mår han?

– Det vill jag inte gå in på.

I klippet nedan hör du SVT:s reporter ge en kort rapport när bevistalan inleddes i Jönköpings tingsrätt tidigare i veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdåd Huskvarna stadspark

Mer i ämnet