Lillian Elmquist, områdeschef på socialtjänsten menar att man nu anmäler sig själva för att få utrett om man borde ha agerat annorlunda. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Socialtjänsten Lex Sarah-utreder efter knivdådet i Huskvarna

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Jönköpings kommun ska nu Lex Sarah-utreda ärendet kring den 14-åring som är misstänkt i fallet där en 17-åring knivskars till döds i Stadsparken i Huskvarna. Detta innebär att de utreder sig själva för att se om de brustit i att följa riktlinjer.

Lex Sarah är en bestämmelse i socialtjänstlagen som innebär att personal är skyldiga att rapportera om vissa missförhållanden.

– Vi gör det eftersom detta är en sådan allvarlig händelse, vi måste se om det är något vi missat vad gäller våra riktlinjer, säger Lillian Elmquist, områdeschef på socialtjänsten.

Omhändertagen av socialtjänsten

Om utredningen skulle visa på ett allvarligt missförhållande kommer ärendet att anmälas till Inspektionen för vård och omsorg för ytterligare granskning.

Den misstänkte 14-åringen är sedan en tid omhändertagen av socialtjänsten, han får bland annat stöd med kontakter med andra myndigheter.

Kommer begära bevistalan

Socialtjänsten i Jönköpings kommun meddelar på måndagen också att en begäran om bevistalan kommer göras. Det innebär att åklagaren har en möjlighet att klargöra den misstänktes medverkan i händelsen.

Utredningar mot barn under 15 år görs enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare, detta eftersom att barn som är under 15 år och begår brott inte kan dömas till straff.

Den mordmisstänkta 14-åringen är känd av myndigheterna sedan tidigare.

Enligt hans försvarsadvokat Elisabeth Nygren förnekar han brott. I övrigt vill hon inte uttala sig om fallet.

I klippet nedan är SVT:s första rapport från mordkvällen i Stadsparken i Huskvarna,

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdåd Huskvarna stadspark

Mer i ämnet