Den mellan 20 och 30 minuter långa misshandeln orsakade bland annat hjärnskakning och en fraktur i ryggen. Foto: ur Polisens förundersökning

Tonårskillar i rätten för tortyrliknande misshandel utanför Jönköping

Publicerad

I dag startade rättegången i Jönköpings tingsrätt mot de tre tonårskillar som åtalats för en tortyrliknande misshandel utanför Jönköping förra sommaren. En 18-årig kamrat misshandlades och lämnades sedan i skogen, blodig och naken, och utan möjlighet att höra av sig till någon.

– Rädsla och skydda huvudet och typ tänka på att inte dö liksom känner jag. Bara skydda huvudet och försöka skydda sig mot alla sparkar mot huvudet så, att liksom bara överleva händelsen och sen försöka ta sig därifrån kände jag bara.

Så beskriver den nu 19-årige mannen, som blev utsatt för misshandeln, hur han kände. De tre vännerna som han körde i sin bil drog plötsligt fram en kniv och hotade att döda honom. De befinner sig då på en enslig plats långt in i skogen. 

Vid en avlägsen plats i skogen en mil från Jönköping lämnades mannen utan kläder, mobiltelefon och sin bil. Foto: ur Polisens förundersökning

Några timmar senare, strax före midnatt, larmas polis till en bostad på landet en mil söder om Jönköping. Då står 19-åringen där, blodig och utan kläder. De tre andra har tagit hans kläder, mobiltelefon och hans bil.

På ryggen finns då långa rispor, han är svullen i ansiktet och blodig i ansiktet och hans fördes till sjukhus. Enligt åtalet har han sparkats och slagits i huvud och på kroppen så illa att han bland annat fått hjärnskakning och en fraktur på en ländryggkota.

Åklagaren skriver i åtalet att misshandeln varit tortyrliknande. Foto: ur Polisens förundersökning

19-åringen ville till en början inte delta i polisutredningen, men fyra och en halv månad efter misshandeln, hörs han av polisen. Han berättar då att misshandeln höll på mellan 20 och 30 minuter. En av de åtalade filmar också misshandeln.

Det är två av männen som misshandlar 19-åringen. Den tredje står och ser på. På filmen hörs han också heja på de andra. Han är åtalad för medhjälp till synnerligen grov misshandel.

Hotade att hugga av finger

– Jag typ satt på knäna och sen så gjorde (en av de åtalades namn) bara med kniven på min rygg och typ ja skrev någonting men jag vet inte och slog mig med pinne då och sen puttade ner mig på backen och sen fortsatte dem sparka mig igen, berättar han.

Han berättar också att de hotat att skära av hans finger.

Två av de åtalade greps under natten efter en biljakt, där polisen fick preja bilen av vägen. Den tredje kunde knytas till brottet genom dna när han topsades i ett annat ärende ett par månader senare.

De tre åtalade förnekar misshandeln och medhjälp, men en av dem erkänner att ha tagit bilen och en annan att ha varit på platsen. Rättegången fortsätter i nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.