Foto: SVT/Martina Holmberg/TT

Så har Jönköpings län hittills påverkats av coronapandemin

Publicerad

Än så länge har de samhällsviktiga verksamheterna i Jönköpings län påverkats måttligt av covid-19, bedömer länsstyrelsen. Samtidigt flaggas det för att det kan bli en väsentlig försämring för sjukvården framöver.

I ett möte mellan bland annat Region Jönköpings län, Länsstyrelsen i Jönköpings län och kommunerna beskrivs den samhällsviktiga verksamheten som måttligt påverkad av coronapandemin. Men det varnas för att sjukvården kan ha det värsta framför sig:

”Lägesanalysen visar att det på lång sikt kan bli en väsentlig försämring”, står det i protokollet från mötet.

Corona Jönköping

Det är ett fortsatt intensivt arbete med att omprioritera verksamheter, att bemanna extra avdelningar och att utöka antalet IVA-platser.

Kommunerna

Lägesrapporterna från kommunerna visar att den största påverkan finns inom äldreomsorgen, främst på grund av bristen på skyddsutrustning samt hög personalfrånvaro och att det är en oro bland personalen. 10 av länets 13 kommuner har rapporterat sjukdomsfall av covid-19 inom vård- och äldreomsorgen.

Men överlag är sjukfrånvaron inom länets kommuner och länsstyrelsen betydligt lägre nu än för några veckor sedan, vilket även Kjell Ivarsson som är sjukvårdsdirektör för verksamhetsområdet kirurgisk vård på länets sjukhus beskriver:

– I början av pandemin var det fler som var hemma, nu är det inte lika många, säger han.

Näringslivet

På en femgradig skala bedöms näringslivet i länet ligga på en trea vad gäller påverkan av pandemin, eller ”betydande påverkan” som länsstyrelsen uttrycker det.

Flera företag har stora problem med finansiering och likviditet, stort antal varslade personer och en ökning av konkurser. Under april har utvecklingen av varsel ändå mattats av jämfört med hur det  var i mars månad. Signaler finns även om ökad psykisk ohälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet