I klippet får du se hur årets kräftfiskepremiär i Vättern hittills varit. Foto: Länsstyrelsen/SVT Johannes Tolf

Så har premiärhelgen för kräftfisket i Vättern varit

Publicerad

Det har varit full aktivitet på Vättern under helgen sedan allmänhetens kräftfiske drog igång i fredags kväll.

En strid ström av båtar har under helgen trafikerat hamnarna längs med Vättern. När SVT:s reporter besöker Huskvarna på söndagen är flera fiskare i full gång med att ta hand om dagens fångst.

– Det har kanske inte gått så bra, säger Daniel Gustavsson och sneglar ner mot dagens samling av kräftor. De tolv burarna har inte gett så bra utdelningen att det räcker till en kräftskiva.

– Vi får fiska vidare de kommande helgerna om det ska räcka, konstaterar han.

Skärpta regler i år

Det är även premiär för de nya fiskereglerna, som bland annat innebär att maximalt 60 kräftor får tas upp och behållas per person och dygn.

– Detta innebär att om du fiskar en hel helg får du bara ta med dig max 120 godkända kräftor, minst 10 cm långa, säger fisketillsynsman Michael Bergström.

Privatpersoner som fiskar under det allmänna fisket får inte längre sälja levande kräftor.

Kontroller utanför Motala

På söndagen kontrollerar Michael Bergström hur reglerna följs i trakterna kring Motala. Tillsammans med en kollega åker han runt i länsstyrelsens båt och övervakar.

– Jag upplever att de nya reglerna överlag följs, säger han.

Samtidigt berättar han att de upptäckt ett par brott mot fiskereglerna, exempelvis att man inte varit tillräckligt långt ut från land.

Hur är tillgången på kräftor där ni är?

– Här i norra delen av Vättern verkar det vara mycket kräftor, men de är små.

I klippet får du se mer av hur kräftfiskepremiären i Vättern varit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.