Hör vad kommunstyrelsens ordförande Beata Allen (C) i Aneby säger om att många utrikesfödda saknar jobb. Foto: Aneby kommun/SVT

Svårt att få jobb som nyanländ

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att komma in på arbetsmarknaden som nyanländ. I Jönköpings län har runt 30 procent av de flyktingar som kom hit 2015 en löneinkomst som överstiger 96 000 kronor om året. Det visar siffror som Statistiska Centralbyrån, SCB, tagit fram till SVT.

– Det klart att det är bekymmersamt, men vi jobbar intensivt med att förflytta människor från bidragsberoende till egenförsörjning, säger Beata Allen, kommunstyrelsens ordförande i Aneby.

Den stora delen i Anebys integrationsarbete är de så kallade extratjänsterna inom skola, vård och omsorg som pågått i några år.

Nöjd med åtgärderna

Just nu har 38 Anebybor en sådan anställning. Som mest har kommunen haft 52 tjänster igång och av dessa har 32 personer gått vidare till egen försörjning eller yrkesutbildning.

– Det är ett fantastiskt bra resultat. Jag tycker att Aneby gör ett bra arbete och har gjort så historiskt också vid tidigare flyktingvågor.

Många beroende av bidrag

Siffrorna från SCB visar att många av de flyktingar som kom till Jönköpings län 2015 fortfarande är beroende av bidrag i olika grad. I länets kommuner har mellan fem och nio procent i gruppen sin huvudsakliga försörjning från ekonomiskt bistånd.

Mellan 14 och 19 procent har sin huvudsakliga försörjning från den statliga etableringsersättningen. Runt var tionde har studiemedel och runt fem procent har olika typer av arbetsmarknadsstöd som huvudsaklig försörjning. Runt tre procent har sin huvudsakliga inkomst från föräldrapenning, sjukpenning eller sjukaktivitetsersättning.

Texten har uppdateras eftersom vi först uppgav felaktiga siffror

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.