Samira Hamidi från Aneby uppmanar nyanlända personer i Sverige att våga mer och kämpa för att komma i sysselsättning. Mer om det i klippet ovan. Foto: Linda Mathillas/SVT

Hon utbildar sig till barnskötare i Aneby

Publicerad

Samira Hamidi och hennes åtta barn kom till Aneby från Afghanistan för fem år sedan. Nu utbildar hon sig till barnskötare och längtar efter ett fast jobb.

– Man måste kämpa och våga, annars kommer man ingenstans, säger hon.

Samira Hamidi i Aneby kombinerar just nu studierna till barnskötare med en extratjänst på en förskola i Aneby.

Det är en av kommunens och arbetsförmedlingens åtgärder för att underlätta för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Tjänsterna finns inom skola, vård och omsorg och just nu har ett 40-tal Anebybor en sådan anställning.

Fem år efter flyktingkrisen

”Vi trivs jättebra i Aneby”

Flera gånger under vår intervju upprepar Samira sin tacksamhet till de lärare som sett till att hon i dag kan läsa och skriva.

– Det viktigaste när man kommer till ett nytt land är att lära sig språket. För barnen har det varit lättare än för mig, men jag måste kämpa. Läsa, skriva och lyssna på nyheter så jag lär mig, säger Samira Hamidi.

Samira Hamidi är tacksam över det stöd hon fått sedan hon kom till Sverige från Afghanistan 2015. Foto: Linda Mathillas/SVT

Genom extratjänsten får hon 14 000 kronor i månaden. Hon säger att ekonomin går runt tack vare att de stora barnen som också har jobb hjälper till att betala i hushållet.

– Jag är nöjd. Jag kan inte klaga. Jag är jättetacksam att jag får vara här och lära mig, säger Samira Hamidi.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet