Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SPF:s Kjell Lindström tycker det är trist att folk väljer att ge sig på 90-åringar. I klippet ovan berättar han om man försöker stoppa bedragarna. Foto: Hanna Källebring/SVT

Pensionärsförbunden informerar för att fler ska slippa bli utsatta för äldrebedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Antalet äldrebedrägerier har ökat de senaste åren. Nu jobbar pensionärsförbunden i Jönköpings län för att informera sina medlemmar för att förhindra att fler blir utsatta.

– Personer i alla åldrar blir utsatta för bedrägerier i dag, men det som jag tror gör att äldre upplever det som värre är att man känner sig osäker på den digitala utvecklingen som i sin tur skapar mer oro, säger Kjell Lindström, ordförande SPF Jönköping.

Projekt mot bedrägerier

Pensionärsförbundet SPF erbjuder sina medlemmar att delta i ett projekt som heter ”Försök inte lura mig”. Det är ett gemensamt samarbete mellan polisen, PRO, SKPF Pensionärerna, Brottsofferjouren och SPF Seniorerna för att öka medvetenheten och kunskapen kring bedrägerier.

– Vi jobbar mycket kring att informera om de olika risker som finns genom det här projektet. Många vill gärna inte prata om att de har blivit lurade eftersom de känner en viss skam, säger Kjell Lindström.

Hör ordförande Kjell Lindström berätta om pensionärsförbundet SPF:s arbete kring äldrebedrägerier i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer