Mia Frisk (KD) blir ny ordförande i regionstyrelsen, det stod klart då det nya styret i Region Jönköpings län presenterades idag. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så blir nya regionstyret

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ett nytt blocköverskridande styre i regionen, där Socialdemokraterna bland annat kommer samarbeta med tre av allianspartierna – KD, C och L. Det blev klart på fredagen.

Jönköpings län har varit den sista regionen i landet utan klart styre. Men nu – över två och en halv månad efter valet – har partierna enats om en ny ledning, som bryter upp de tidigare blocken.

Över blockgränsen

Det handlar om ett brett styre över blockgränserna bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och det nya partiet Bevara Akutsjukhusen (BA). Det nya styret kommer innebära en klar majoritet med 53 av 81 mandat.

KD får ordförandeposten

Ordförandeposten i regionstyrelsen går till Kristdemokraterna.

Vid en presskonferensen presenterades ett gemensamt budgetförslag som kommer beslutas på regionfullmäktige på tisdag, som bland annat kommer innebära oförändrade patientavgifter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.