Håkan Sandgren (S), ålderspresident i regionfullmäktige. Foto: SVT

Regionen måste anta en budget innan årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Eftersom styret i Jönköpings län inte är klart beslutade regionfullmäktige att skjuta på budgetbeslutet till nästa sammanträde. Och enligt Håkan Sandgren (S), ålderspresident i regionfullmäktige, måste en budget antas innan årsskiftet.
– Tjänstemän måste se till att pengarna kommer till rätt ställe, säger han.

Under tisdagens extrainsatta regionfullmäktige skulle en budget klubbas igenom. Fullmäktige beslutade att höja skatten med 50 öre, men när det kom till budgeten blev det stopp.

– Enligt kommunallagen var vi tvungna att idag fastställa vilken skattesats vi ska ha för kommande år, men eftersom de politiska konstellationerna inte är klara ville medparterna av ledamöterna att man skulle vänta med själva budgeten, säger Håkan Sandgren.

Hur vanligt är det att en budget återremitteras på det här sättet?

– Jag har varit med i många, många år och jag har inte varit med om det tidigare så det är naturligtvis ovanligt, säger han.

Enda i landet

Enligt flera medier är Region Jönköpings län nu den enda regionen och landstinget i hela landet som saknar ett politiskt styre.

– Det är naturligtvis tråkigt att det tagit så lång tid. Å andra sidan har man inte lyckats på riksdagsnivå heller. Det är en svår parlamentarisk situation, säger Håkan Sandgren. 

Regionfullmäktige ska sammanträda igen nästa vecka och Håkan Sandberg hoppas att partierna ska ha kommit överens om ett styre tills dess.

Regionråd ska väljas

På sammanträdet ska nämligen regionråd väljas och de olika ordförandeposterna i regionens nämnder och styrelser ska utses. 

– Jag utgår från att samtliga nu tar sitt ansvar och hittar en lösning, säger han.

Vad händer om man inte skulle vara klar med ett styre?

– I så fall får man kalla till ytterligare ett sammanträde i slutet av december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.