Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar forskaren Henrik Levinsson om hur landets budget- och skuldrådgivare kan vara med och bidra till att få ner självmordstalen. Foto: SVT

Så kan skuldrådgivare vara med och motverka självmord bland högt skuldsatta

Uppdaterad
Publicerad

Hög skuldsättning är en riskfaktor som kan leda till att människor väljer att avsluta sitt liv.

– Forskning har visat att risken för fullbordad suicid ökar när man är överskuldsatt, säger Henrik Levinsson, forskare vid den psykologiska institutionen vid Lunds universitet.

Under onsdagen fick över 300 budget- och skuldrådgivare från hela landet lära sig mer om sambandet vid utbildningsdagar på kulturhuset Spira i Jönköping. Förhoppningen är att de med ökad kunskap på området ska kunna vara med och bidra till att få ner självmordstalen.

I klippet ovan berättar forskaren Henrik Levinsson om hur arbetet för att motverka suicid kan bli bättre.

Årliga utbildningsdagar

Det är föreningen för Budget- och skuldrådgivare som varje år arrangerar utbildningsdagar. I år pratades det en hel del om den ökade arbetsbelastning som landets budget- och skuldrådgivare har märkt av i den ekonomiska krisens spår. Allt fler svenskar har hamnat i en svår skuldsituation.

Under tisdag och onsdag samlades budget- och skuldrådgivare från hela landet på kulturhuset Spira för sin årliga konferens. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.