Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du tips om fyra faktorer som gör träning på arbetstid framgångsrik. Foto: SVT

Så kan träning på arbetstid nå bra resultat

Uppdaterad
Publicerad

Träning på arbetstid har i olika studier som gjorts visat att sjukskrivningarna bland personalen minskar.

En studie som gjordes hos folktandvården i Stockholm för några år sedan visade att sjukskrivningarna i den testgrupp som fick träna på arbetstid minskade med över 20 procent.

Oskar Halling Ullberg, doktorand i folkhälsovetenskap vid Mälardalens högskola, berättar om att en studie som gjorts i Danmark visar på liknande resultat.

I klippet berättar han om vilka faktorer som forskningen har visat spelar roll för att en friskvårdsinsats ska bli framgångsrik.

Hur använder du ditt friskvårdsbidrag?

Helén • Jönköpingskommun har valfrihet till friskvårdsbidrag endast Rosenlundsbadet.

Tomas • När jag var anställd vid socialförvaltningen i Jönköping efterfrågade jag friskvårdsbidrag fick jag till svar: Du får nyttja Rosenlundsbadet!
Hur mycket av alla tänkbara friskvårdsaktiviteter kan man utöva där?!
Snålt av Jkpgs kommun!

Sami • Betalar halva årskortet på gym med det, tränar på en av de dyrare i Stockholm. Skulle träna ändå utan friskvårdsbidrag men det finns ju klart samband mellan summan av friskvårdsbidrag och vad jag tycker om företaget. Det blir ju en ge och ta situation ju mer extra företaget ger, desto mer extra kommer jag göra för företaget. Skulle de betala ett helt årskort så skulle vi vara överens och kanske le lite extra mot VDn och chefen.

Kattis • Vi får 3000 kr.
Går på gym 5 ggr i veckan. Har bästa PTn också. Pengarna är viktiga.

Lisa • Snålaste kommunen!

N • Vi har tyvärr ingen pengasumma, utan kommunen samarbetar med olika företag och man får en liten rabatt. Andra arbetsgivare jag har haft har gått in med halva summan på tex träningskort eller skor - det är bra tycker jag. Då visar man att man själv är beredd att gå in och satsa lite också.

Mannen med facklan • Det har blivit massage, simning och liftkort bla.

Patrik Andersson • jobbar inom kommunen, vi får inget

Thomas • Använder det till golfavgiften.

Ann Tegheim • Har 1000:- /år, men eftersom epassi sköter utbetalningen numera får jag inte använda det hos min naprapat!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer