Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du följa med hem till Mira Jungåker som visar några av de medaljer hon fått de senaste åren. Foto: SVT

Backtalangen Mira Jungåker laddar för ny säsong med HV71

Publicerad

18-åriga Mira Jungåker från Jönköping har ett välfyllt prisskåp med utmärkelser från både landslag och klubblag. Nu laddar hon för en ny säsong i HV71 innan hon flyttar till USA för att studera och spela collegehockey med Ohio State University.

– Som ishockeyspelare känner jag att det är ett jättestort steg att ta. För att utvecklas måste jag ta den här chansen, säger hon.

Det var några veckor sedan hon bestämde sig för att tacka ja till en plats på college och i veckan gick hon ut i sociala medier och berättade att det nu är klart att hon flyttar om lite knappt ett år. Vad hon ska plugga är inte riktigt klart och det är heller inte prioriterat i det här läget, säger hon. Hockeyn går först för Mira Jungåker som gjort succé i både SDHL, damkronorna och i U18-landslaget.

Medaljer på hög

Hemma i villan på Ljungarum i Jönköping visar hon medaljer hon tagit genom åren, men de står inte väl synliga utan är gömda i garderoben.

Varför har du lagt dem där? Har det blivit för många priser?

– Nej, det låter skrytsamt så det skulle jag inte säga, säger hon och skrattar.

På söndag är det seriepremiär i SDHL och i den första matchen möter HV71 AIK hemma. Förra säsongen blev Luleå svenska mästare och HV71 hamnade precis över kvalstrecket på en åttonde plats.

I klippet ovan kommenterar Mira bland annat kommande säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.