21 mil kvar och många cyklister passade på att fylla sina vattenflaskor i depån på Rosenlund i Jönköping. Foto: Johannes Tolf/SVT

12 500 cyklister körde i mål i Vätternrundan 2023

Uppdaterad
Publicerad

Årets Vätternrunda blev en varm och solig historia. När SVT besökte depån i Jönköping var det många som fyllde på sina vattenflaskor och berättade att det var svettigt.

– De allra flesta har klarat värmen bra, men självklart har det varit en extra utmaning och en del har haft det lite tufft, säger Vätternrundans vd Oskar Sundblad.

Av de närmare 16 000 anmälda kom drygt 13 000 till start i Vätternrundan. Vid 17-tiden på lördagen hade omkring 8 300 cyklister kommit i mål och 386 cyklister hade brutit. När målet stängde vid midnatt natten till söndagen, hade 12 500 cyklister fullföljt loppet.

– Självklart har det också varit många trötta ögon och stumma ben. Det här är en tuff utmaning, något av det tuffaste man kan ge sig på som motionär. Och värmen har gjort sitt till, så det är många som är värda en rejäl klapp på ryggen i dag, säger Oskar Sundblad.

Vätternrundan är 31,5 mil lång och när cyklisterna kom till depån i Jönköping för att fylla på med vatten och energi hade de 21 mil kvar. I klippet nedan hör du några av dem som stannade där för en kort paus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du Pär Carmonius köra Vätternrundan på sin udda 70-talshoj med två växlar. Du hör även ytterligare några av de som under lördagen körde den 31,5 mil långa cykeltävlingen. Foto: Johannes Tolf/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.