Foto: TT

Många tar studielån för att fixa körkortet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan CSN-lånet för körkort infördes har omkring 220 personer i Jönköpings län fått ett lån beviljat. En möjlighet som ska öka chansen att komma in på arbetsmarknaden.

Det var första september som CSN-lån för B-körkort infördes i landet. Totalt är det 5 700 personer i landet som har fått ett lån beviljat. Fram till årsskiftet var det totalt 8 400 personer som ansökt om ett lån. Budgeten ligger på 10 000 personer i år och när det är så många som fått del av lånet är pengarna slut.

I hela landet är det mer än dubbelt så många män än kvinnor som har fått ett lån beviljat.

Hälften har fått jobb

Ännu har ingen utvärdering gjorts men CSN har ringt runt till en del av dem som fått ett lån och följt upp.

– Ungefär hälften av dem som de ringde säger att de fått ett arbete med hjälp av körkortslånet. Det har handlat om jobb inom hemtjänsten eller jobb där det kräver att man kör tjänstebil – fastighetsskötare och teknikeryrken, säger Klas Elfving som är pressekreterare på CSN.

För att kunna ansöka om ett körkortslån måste personen vara under 47 år och vara arbetssökande. Meningen är att ge de arbetssökande en större chans att komma in på arbetsmarknaden genom ett B-körkort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.