Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lika många drabbade i länet som i fjol – hör hur man arbetar med postcovid i regionen. Foto: SVT

Så många har postcovid i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Det är över två år sedan pandemin startade men antalet personer i länet som är sjukskrivna för postcovid har inte minskat nämnvärt.

I oktober 2020 började man använda sig av diagnosen postcovid. Sedan dess har cirka 1 700 personer fått diagnosen i Jönköpings län. Det är två procent av alla länsbor som har testats positivt för corona, vilket är 79 000 stycken.

I mars i år diagnostiserades 100 personer i länet med postcovid.

150 personer var sjukskrivna för diagnosen postcovid. Eftersom alla inte arbetar så kan det vara fler som är drabbade. I mars förra året var antalet ungefär detsamma, då var 156 personer sjukskrivna för postcovid.

Högst antal sjukskrivna uppmättes i maj 2021 när 208 personer var sjukskrivna för covid.

Ingen covidavdelning i Jönköping

I några regioner i landet finns det specialavdelningar för postcoviddrabbade. Det finns inte i Jönköping och det är heller inget som planeras. Den som har långvariga besvär efter en corona-infektion ska vända sig till sin vårdcentral.

– Här är kan de allra flesta personerna får hjälp, säger Karin Karlsson, som är faktakoordinator och ST-läkare inom allmänmedicin.

Om primärvårdens resurser inte räcker till och om patienten har en komplex problematik med besvär i över tre månader kan regionens multidisciplinära konferens användas.

– Patientens läkare kan då diskutera patienten med ett flertal kollegor och olika professioner och få råd och stöd i fortsatt handläggning samt eventuell utredning och rehabilitering, säger Karin Karlsson.

Hör mer i klippet om hur man arbetar med postcovid i regionen.

Postcovid står för ”postinfektiöst tillstånd efter covid-19”. Det är ett samlingsnamn för personer som har kvarvarande symptom efter en infektion. Det kan också handla om patienter med sviter av långvarig behandling inom intensivvården.

Symtomen varierar stort, men kan exempelvis vara svår trötthet och allmänt sämre hälsa. Det kan också handla om allvarligare symtom som störningar i det autonoma nervsystemet, nedsatt lungfunktion eller skador på inre organ.

En patient kan också ha flera symtom. Många symtom är också vanliga vid andra sjukdomar.

Postcovid förekommer hos både personer som haft svår sjukdom och bland dem som haft lindrigt sjukdomsförlopp. Både äldre och yngre drabbas, och även barn.

Källa: Socialstyrelsen

VANLIGA SYMPTOM VID POSTCOVID

  • Extrem trötthet
  • Andfåddhet och svårigheter att andas
  • Problem med minne och koncentration
  • Hjärtklappning och hög vilopuls
  • Lukt och smakförändringar

Källa: Doktor.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.