Foto: TT

Så många lever i samkönade äktenskap i länet

Publicerad

Denna vecka är det Europride och under lördagen går den stora Prideparaden i Stockholm. Just i Stockholms län bor det flest samkönade par, fem gånger så många som i Jönköpings län.

Vid årsskiftet levde 164 personer i Jönköpings län i ett samkönat äktenskap. För hela landet är samma siffra 12 100 personer, det visar statistik som SCB tagit fram åt Nyhetsbyrån Siren. Hela 40 procent av de samkönade paren bor i Stockholms län.

Nyhetsbyrån har räknat ut hur många personer per 100 000 invånare i länen som lever i samkönade äktenskap. Siffrorna visar att det är nästan fem gånger vanligare med samkönade äktenskap i Stockholms län än i Jönköpings län.

– Historiskt sett har det varit lättare att leva som HBTQ-person i en storstad, och många i Sverige upplever fortfarande att det är så, säger RFSL:s förbundsordförande Sandra Ehne till Nyhetsbyrån Siren.

Fler kvinnor än män

Enligt statistiken är det fler kvinnor än män som lever i samkönade äktenskap. I Jönköpings län handlar det om 104 kvinnor mot 60 män.

Sandra Ehne menar att det kan finnas två förklaringar till denna trend: Dels är det lättare att som kvinna få hjälp att skaffa barn om man är gift, dels kan det vara så att hat och fördomar riskerar att drabba män särskilt hårt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.