Jimmy Thörnqvist, försäkringssamordnare på IF Metall Höglandet och Östbo/Västbo träffar dagligen personer som råkar illa ut på jobbet. Hör honom berätta om det i klippet ovan. Foto: Linda Mathillas/Hasse Eriksson TT

Över 1 500 länsbor skadar sig på jobbet varje år

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 700 personer i Jönköpings län har hittills i år blivit sjuka av sina jobb. Över 1 000 personer har skadat sig i samband med olyckor och tvingats till sjukskrivning. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.

– Varje olycka är en olycka för mycket, säger Jimmy Thörnqvist, försäkringssamordnare IF Metall Höglandet och Östbo/Västbo.

Arbetssjukdomarna i länet har ökat från 342 stycken 2019 till nästan det dubbla 682 stycken fram till och med mitten av september i år.

Arbetsolyckorna var 1 612 stycken 2019 medan det efter tre kvartal i år inträffat 1 028 olyckor. Håller trenden i sig kommer man troligen att hamna kring samma siffror som förra året.

Att siffrorna inte minskar är bekymmersamt menar Jimmie Thörnqvist som dagligen träffar personer som råkar illa ut på arbetet.

– En förklaring tror jag är mer slimmade organisationer där färre ska utföra mer, säger han.

Vad gör ni för att säkra arbetsmiljön?

– Det vi kan göra är att sätta press på arbetsgivarna. Göra riskbedömningar och ha förebyggande arbetsmiljöarbete.

Färre inspektörer

En annan förklaring till utvecklingen tror han beror på nedläggningen av Arbetslivsinstitut. Det var 2006 som den dåvarande borgerliga regeringen valde att skrota kunskapscentret för arbetslivsfrågor.

– Det ledde till färre arbetsmiljöinspektörer i landet. Arbetsmiljöverket skulle behövt göra fler oanmälda besök. Anmäler man besök i förväg kan arbetsgivaren städa undan de värsta grejerna, säger Jimmie Thörnqvist på IF Metall Höglandet och Östbo/Västbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.