Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jönköpings kommun har startat en telefonlinje för att mildra ensamheten som många upplever under corona. I gruppsamtal får de prata med andra som befinner dig i samma situation. Foto: SVT/Charlotte Göransson

Så mildrar kommunen ensamheten för isolerade

Uppdaterad
Publicerad
Nu kan äldre och andra isolerade få nya kontakter trots coronapandemin. Jönköpings kommun ordnar gruppsamtal för de som vill och sedan pratar de med varandra via telefon.

Det enda som krävs för att få lära känna någon ny är en telefon och sedan ser Jönköpings kommun till att de som anmält sig får prata med en eller flera i samma situation.

Caroline Fronér på Frivilligcentralen som bland annat hjälper äldre att handla nu i coronatider är projektledare och hon har märkt att det finns en efterfrågan och längtan efter sällskap.

– De vill gärna hänga kvar i telefonen när vi pratar med dem, säger hon och och förklarar att det var där idén föddes.

Roligt och givande att vara med

Jönköpings kommun planerar att fortsätta hålla i samtalen en tid framöver och under sommaren finns en telefonvärd med för att styra upp gruppsamtalen som kan bestå av som mest fem personer. Pratstunderna har fungerat bra, tycker Gunvor Andersson, 70, som har deltagit flera gånger.

– Det är roligt att prata med andra som är i samma situation, säger hon, även om det var lite nervöst första gången.

Hör Gunvor Andersson berätta mer om hur det är att delta i samtalen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer