Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Agneta Olofsson arbetar som överläkare på kvinnokliniken på Länssjukhuset Ryhov. Hon berättar mer om den ovanliga komplikationen TTS i klippet ovan. Foto: SVT

Så påverkas tvillingar av TTS

Publicerad

Tvillingtransfusionssyndrom, TTS, kan drabba enäggstvillingar som delar samma moderkaka. Enligt Agneta Olofsson, överläkare på kvinnokliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, är det en liten risk att drabbas och det finns möjlighet till behandling. Se mer i klippet ovan.

Det här är tvillingtransfusionssyndrom:

I Sverige är ca 1000 graviditeter per år tvillinggraviditeter och ca 1/3 av dessa är enäggstvillingar.

Majoriteten av enäggstvillingarna delar på en moderkaka, vilket i ca 10-15% av dessa graviditeter kan leda till obalans i kärlförbindelsen mellan navelsträngarna.

Det leder i sin tur till att den ena tvillingen blir ”undervätskad”, alltså får inget fostervatten och ingen synlig urinblåsa.

Den andra tvillingen blir i stället ”övervätskad” och får för mycket fostervatten och stor urinblåsa. Detta tillstånd kallas tvillingtransfusionssyndrom (TTS).

Om tvillingtransfusionen inte behandlas kan den leda till att ett eller båda fostren dör inuti livmodern.

Laserbehandling:

Karolinska Universitetssjukhuset är den enda klinik i landet som utför laserbehandling vid TTS, vilket de arbetat med sedan 2001. Efter en laserbehandling överlever bägge fostren i mer än 50 procent av fallen, och ett foster överlever i mer än 80 procent av fallen.

Källa: Karolinska Universitetssjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.