Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Sara Johansson, strateg på utbildningsförvaltningen i Jönköping, hur skolorna ska klara av att vara igång under ett krig. Foto: Johannes Tolf/SVT

Så ser det ut med skolornas krigsberedskap i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Flera myndigheter har sedan kriget i Ukraina bröt ut uppmanat Sveriges skolor att förbereda sig och öva inför det värsta, såsom höjd beredskap eller till och med krig. Men hur långt skolorna i länet har kommit varierar, visar en enkätundersökning som SVT Nyheter Jönköping gjort.

Förskolor och skolor behöver förbereda sig för höjd beredskap och ytterst krig. Det uppger bland annat Skolverket som tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Försvarsmakten, Myndigheten för psykologiskt försvar och Plikt- och prövningsverket har genomfört utbildningsinsatser för att stärka skolorna roll i totalförsvaret.

Förskola och skola har pekats ut som samhällsviktiga verksamheter och de ska så långt som möjligt fungera även i en situation där exempelvis möjligheten att kommunicera är starkt begränsad eller där matleveranserna uteblir.

– Det kan handla om stora personalbortfall, avsaknad av värme, internet eller el och så vidare. Vi har påbörjat arbetet tillsammans med kommunens beredskapssamordnare, men har inte kommit så långt, säger Lena Toftgård, utvecklingsledare i Vaggeryds kommun.

Värnamo och Mullsjö

För ett år sedan började Värnamo se över beredskapen. 

– Av det har vi fått fram åtgärdsbehov och flera förbättringsförslag, säger barn- och utbildningschef Johan Grahn.

I Mullsjö svarar skolchefen att det kan bli aktuellt med ett tema kring totalförsvar framöver för att informera personal och invånarna om vad som kommer att hända i händelse av kris eller krig. Men än så länge har Mullsjö inte kommit så långt i beredskapsarbetet. 

Nässjö, Aneby och Jönköping

– Det finns en beredskapsplan för öppethållande av vissa förskolor även vid extraordinära händelser, säger Leif Landberg som är barn- och utbildningschef i Nässjö. 

I Aneby har de inte arbetat med temat totalförsvar i skolan. Däremot har de pratat med barnen om vikten av tillförlitlig information. 

– Vi har också information och undervisning kring sociala medier och påtryckningar som vi kan utsättas för, säger Rosemarie Segersson, skolchef i Aneby.

I klippet ovan hör du vilka konkreta åtgärder Jönköpings kommun har vidtagit för att skolan ska kunna fungera även under en krigssituation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.