Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Maria Elmér berätta hur skolorna kan förbättra sin krisberedskap och öva inför att även kunna fungera under krig. Foto: Skolverket/SVT

Skolorna uppmanas förbereda och öva inför höjd beredskap

Uppdaterad
Publicerad

Förskolor och skolor bör förbereda sig och öva för att kunna fungera även vid höjd beredskap och ytterst krig. Det menar Skolverket som uppmanar landets skolor att se över beredskapen.

– De ska ha en plan för hur kärnverksamheten, det vill säga undervisning och tillsyn av barn, ska fungera i ett sådant läge, säger Maria Elmér som är undervisningsråd på Skolverket.

Personalförsörjningen inom annan samhällsviktig verksamhet behöver också säkerställas och där spelar förskola och skola en avgörande roll så att vårdnadshavare kan utföra sina uppdrag, enligt Maria Elmér.

Förskola och skola har pekats ut som samhällsviktiga verksamheter och de ska så långt som möjligt fungera även i en situation där exempelvis möjligheten att kommunicera är starkt begränsad eller där matleveranserna uteblir.

Krislådor 

Hur långt skolorna i Jönköpings län har kommit med att skruva upp kris- och krigsberedskapen varierar, visar en enkätundersökning som SVT Nyheter Jönköping har gjort. Enkäten visar att Jönköping är en av de kommuner som kommit längst med arbetet.

– Förberedelser pågår även för att placeras ut så kallade ”krislådor” på förskolor och grundskolor. Krislådorna innehåller en basutrustning för att kunna driva verksamheten vidare en viss tid, säger Claes Tidanå som är chef på samordningsavdelningen på Jönköpings utbildningsförvaltning. 

Han berättar att ett antal förskolor och grundskolor kommer att få uppdraget att ha mer långtgående kapacitet att fungera under exempelvis ett krigsläge.

– Dessa ska kunna bedriva sina verksamheter under en längre period, bland annat för att tillhandahålla barnomsorg till barn och elever vars föräldrar har samhällsvikta yrken. 

Under hösten planeras en övning då ett skolområde kommer att tränas på en situation utan el och vatten.

I klippet ovan hör du Maria Elmér berätta hur skolorna kan förbättra sin krisberedskap och öva inför att även kunna fungera under krig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.