Både arrangörer och polis känner sig trygga med säkerhetsarbetet kring Eksjö stadsfest. Foto: SVT / Kristin Renulf

Så ska brott förhindras under stadsfesten

Publicerad

Under helgen pågår Eksjö Stadsfest och mycket fokus läggs, av både av arrangörer och polis, på att förhindra brott under festligheterna.

Sexuella ofredanden, bråk och fylla är brott som inte är ovanliga under festivaler när mycket folk samlas. Och under helgen väntas drygt 25 000 besökare komma till Eksjö Stadsfest.

Tillsammans med andra festivaler som Storsjöyran, Way out West, Brännbollsyran och Lollapalooza medverkar Eksjö Stadsfest i en satsning kallad Dare to care, vars syfte är att förhindra sexuella övergrepp.

– Vi har i många år kört säkerhetsutbildningar med våra funktionärer och tycker att vi är ganska bra på att se det, men nu tar vi nästa steg, säger Maria Stejdahl, en av arrangörerna för Eksjö stadsfest.

Dare to care innebär att få besökarna att ta hand om varandra och vara mer observanta på vad som händer i omgivningen under festivalen.

– Vi informerar via ledskärmar och volontärer från Dare to care kommer att vara här. Våra egna volontärer pratar också med publiken. Budskapet är att vara en aktiv åskådare. Om någon inte ser ut att må bra, fråga hur det är.

Hög polisnärvaro

Även polisen har stärkt sin närvaro under stadsfesten.

– Vi har en bra plan för hur vi ska jobba, det här är ju inte den första stadsfesten. Vi finns både civilt och med gula västar, säger Roger Olsson, från polisen på Höglandet.

Kommer ni att ha särskilt fokus på just sexuella ofredanden?

– Ja, vi har en strategi och en plan hur vi ska hantera det. Men allmänheten är till 99 procent våra ögon och öron.

Kan man som besökare känna sig trygg under Eksjö Stadsfest?

– Absolut. Det här är en folkfest och ambitionen är att det så ska förbli.

I klippet hör du arrangörer och polis berätta om hur sexuella ofredanden ska undvikas under stadsfesten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.