Studenterna kommer att få springa ut klassvis och bara ha få anhöriga närvarande. Foto: Melker Blomberg/SVT

Så ska studentfirandet ske på ett säkert sätt

Uppdaterad
Publicerad

Studentfirandet på de kommunala gymnasieskolarna i Jönköping ska genomföras klassvis och med endast två anhöriga per elev. I Värnamo är däremot fyra anhöriga per student välkomna.

Precis som förra året kommer studenten att genomföras med vissa restriktioner. Fredagen den elfte juni är det skolavslutning i Jönköpings kommun. Då gäller en klass i taget för att undvika trängsel.

Antalet anhöriga begränsas till två per elev. Avstånd måste hållas på skolgården och de som har symtom ska stanna hemma. Efter utspringet måste eleverna direkt åka med anhöriga hem eller ta sig från skolans område på egen hand.

Kan följa utspringet digitalt

De flesta kommuner i länet har samma restriktioner som Jönköping, enbart några få anhöriga per elev. I Värnamo tillåts fyra vuxna per student.

– Eftersom det kan finnas fler som gärna vill delta kommer de olika utspringen att kunna följas digitalt. Något som vi även erbjöd förra året och som blev uppskattat, säger Magnus Flink, verksamhetschef på Finnvedens gymnasium i Värnamo.

I Värnamo har man även identifierat ett antal platser där det finns risk att studenter samlas, till exempel badplatser och Apladalen.

– Vi har skyltar med uppmaningar. Får kommunen indikationer på att det finns risk för större samlingar på offentlig plats så kan kommunen komma att stänga platsen, säger Flink.

Inga studentflak eller korteger

Sedan tidigare har Transportstyrelsen beslutat att förlänga de tillfälliga reglerna som innebär att det är förbjudet att åka på bland annat lastbilsflak. Även studentkorteger är förbjudna

Tills vidare får inte heller fler än åtta personer delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tindra Thorman tar studenten i vår. I klippet berättar hon om känslorna inför ett utspring i pandemins tecken - och om hur det varit att plugga på distans. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet