Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tindra Thorman tar studenten i vår. I klippet berättar hon om känslorna inför ett utspring i pandemins tecken – och om hur det varit att plugga på distans. Foto: SVT

Ännu en studentvår i pandemins tecken

Publicerad

Förra årets studentfirande omgärdades av pandemirestriktioner. Inte många trodde väl då att även årets student skulle påverkas – men det verkar inte bättre. Tindra Thorman från Habo är en av vårens studenter.

Tindra Thorman går transportprogrammet på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping och om ungefär är en månad är det dags för henne att ta studenten. Även om hon förstår och respekterar att vi är i en pandemi kan hon tycka att det är tråkigt att inte få fira sin studentdag ordentligt.

– Man har väntat på det här sedan man var liten, på att få åka lastbil, ha jätteroligt och ha värsta festen. Det känns faktiskt lite orättvist, säger Tindra Thorman, som är 18 år.

Mamma och pappa med

Det är ännu inte helt bestämt hur vårens utspring i Jönköpings kommun kommer att ske. Troligtvis springer klasserna ut var för sig och varje elev får mötas av max två anhöriga.

– Det blir väl mamma och pappa då. Det känns lite tråkigt att det kommer vara rätt så tomt och tyst när vi springer ut, säger Tindra Thorman.

– Vi har faktiskt kämpat som alla andra med att gå ut skolan, det är en stor grej och det vill man fira. Men nu får vi ingen riktig student.

Studier på distans

Tindra utbildar sig till lastbilschaufför och det är redan klart med arbete under sommaren för hennes del.

– Sedan får vi se vad som händer, om jag får en ny körning.

Bortsett från körlektionerna två gånger i veckan har klassen studerat i stort sett helt på distans.

– Eftersom jag har lite svårt för skolan har det varit väldigt jobbigt att sitta framför en skärm dagarna i ända och försöka hålla koncentrationen uppe.

Det är alltså med blandade känslor som Tindra går mot studenten. Någon bal blir det till exempel inte. Men inköpen av studentklänning och studentmössa är klara.

– Det kommer att kännas tråkigt att vi bara ska gå skilda vägar, utan ett riktigt avslut. Ja, vi får se hur det blir, säger Tindra Thorman.

  • Om ett utspring ordnas bör detta genomföras en klass i taget eller i mindre grupper.
  • Kontakt med familj och närstående bör bara ske i utomhusmiljö där det är enkelt att hålla avstånd till varandra.
  • Begränsa antalet närvarande vid firandet för att undvika trängsel.
  • Personer som uppvisar symtom på sjukdom ska stanna hemma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer