Foto: TT

Så ska vinterhalkan bekämpas i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Jönköping blir först ut i landet med sensorer i vägbanorna som ska hjälpa till vid halkbekämpning. Det är Jönköping Energi och Tekniska kontoret som testar tekniken. 

Sensorerna ska samla in data i form av luftfuktighet och temperatur i vägbanorna. Projektet kommer att pågå under vintern och sedan utvärderas till sommaren. 

– Uppgifterna som vi får via sensorerna är mycket värdefulla för oss. Det ger oss möjlighet att lägga våra resurser där de behövs som bäst, säger Reimer Selero, projektledare Tekniska kontoret i ett pressmeddelande. 

Det är med hjälp av givare som signaler sänds från sensorerna till ett datasystem som sedan samlar ihop informationen. Och testprojektet väntas bli ett bra komplement till Trafikverkets väderstationer, som är underlag för beredskapsarbetsledarna när det gäller att prioritera halkbekämpning i kommunen. 

– Vi ser med spänning fram emot resultatet av testprojektet och hoppas att vi har hittat en framtidslösning, säger Reimer Selero.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.