Foto: WSP/SVT Johannes Tolf

Expertens tips – så kan coronautsatta branscher överleva

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 20 procent av arbetstillfällena i svenska städer finns inom besöksnäring och sällanköpshandeln. Branscher som nu drabbas hårt av coronapandemin.

Det är i en ny rapport från analys- och teknikkonsultbolaget WSP, som pekar ut Jönköping i toppskiktet när det gäller hur många som är sysselsatta i de coronakrisande branscherna.

– Från politiken krävs effektiva åtgärder som ökar efterfrågan och minskar kostnaderna för besöksnäringarna. Företagen behöver å ena sidan försöka överleva, men samtidigt kan en kris också skapa möjligheter, säger Fredrik Bergström, doktor i ekonomi och affärsområdeschef på WSP.

Corona Jönköping

Livlinor klipps av

Sett till antal sysselsatta i de utsatta branscherna är det storstäderna som ligger i topp samt större svenska städer så som Uppsala, Helsingborg och Jönköping. Om man däremot tittar på andelen är städer som Visby, Varberg och Piteå mer utsatta.

– I regioner som är mycket beroende av besöksnäringarna och som saknar annat starkt näringsliv kommer effekterna av corona att få stor negativ påverkan. I orter utanför våra storstäder och större städer kan detta innebära att näringar som fungerat som ”livlinan” för regionen riskerar att klippas av, säger Fredrik Bergström.

Försök se möjligheter

Samtidigt menar han att butiksinnehavare bör försöka hitta möjligheter i krisens spår.

– För den som har möjlighet kan detta vara ett tillfälle att flytta från sämre lägen till bättre lägen i och med att det uppstår vakanser. För stadskärnorna i sin helhet är det av vikt att ligga i startgroparna och snabbt kunna aktivera olika initiativ som gör att kunderna och besökarna kommer tillbaka till stadskärnan när mötesrestriktionerna lättar.

I klippet berättar Fredrik Bergström hur bland annat handeln kan göra för att öka möjligheterna att klara coronakrisen och hur stadskärnorna kan komma att förändras framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet