Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förskolerektorerna Pia Croona och Jessica Åberg i Mullsjö kommun berättar i klippet ovan om ett år av omställning. Att det varit dagar under pandemin när halva barngruppen varit borta. Foto: Linda Mathillas/SVT

Så tänker förskolan om restriktionerna

Publicerad

SVT Nyheter har skickat en enkät till länets skolförvaltningar där alla svarar att de fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det här är ju inte på något sätt över så det gäller ju att hålla i, säger Jessica Åberg, förskolerektor i Mullsjö kommun.

Enligt Folkhälsomyndigheten är förskolan viktig för små barns utveckling och välbefinnande, men under pandemin har många barn spenderat betydligt mer tid hemma.

Det var våren 2020 som restriktioner om att hålla snuviga barn med lättare symtom hemma kom och riktlinjerna är fortfarande kvar.

SVT har skickat en enkät till samtliga länets skolförvaltningar där alla svarar att de fortsätter att följa FHM:s rekommendationer.

Först om barnet efter sju dagar känner sig helt återställd, men fortfarande har rinnsnuva eller torrhosta kvar, är barnet välkommen tillbaka.

Vissa ifrågasätter riktlinjerna

Pia Croona, även hon förskolechef i Mullsjö kommun, berättar att det funnits tillfällen under pandemin där halva barngrupper varit borta.

Upplever du att föräldrar ifrågasätter direktiven?

– Det händer någon enstaka gång att de undrar varför barnet ska vara hemma, men har man en dialog brukar det inte vara några bekymmer.

Jessica Åberg poängterar att coronpandemin även bidragit till bättre hygienrutiner som gett resultat.

– Vi har ju inte lika mycket magsjuka inom förskolan nu som tidigare, säger hon.

I klippet ovan berättar rektorerna om hur förskolan påverkats av pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet