Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du hur Bruzaholms bruk arbetar för att hitta arbetskraft. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Så vill bruket i Bruzaholm arbeta för att locka ny personal

Publicerad

Svårigheten att hitta personal är en utmaning för många arbetsgivare just nu. För Bruzaholms bruk, som ligger på landsbygden i Eksjö kommun, blir utmaningen ännu större.

– Vi måste jobba hårdare än andra för att vara en attraktiv arbetsplats, säger företagets vd Tove Frisk.

Bruzaholms bruk är ett gjuteri med cirka 80 anställda som tillverkar gjutgods som bland annat används i pannor i värmekraftverk. Precis som för andra arbetsgivare är det svårt att hitta arbetskraft, men utmaningen för Bruzaholms bruk är ännu större eftersom de ligger på landsbygden en bit från större städer och med en kollektivtrafik som inte är så utbyggd.

Bruzaholm vill skapa trivsel

Företaget använder bemanningsföretag för att hitta personal till produktionen. Men för att klara bemanningen på lång sikt har bruket det senaste året inlett ett arbete med att långsiktigt bli en attraktiv arbetsgivare och en arbetsplats där de anställda trivs.

– Det tror vi är jätteviktigt, både för att behålla personal och för att kunna locka till oss nya.

I satsningen på att öka trivseln har man bland annat köpt in ett pingisbord, vilket efterfrågats av av några anställda. Frukt och fika till all personal och en del gemensamma aktiviteter utanför arbetstid hör till andra satsningar.

Anställda ska vara delaktiga

Företagsledningen har också börjat jobba med att bli bättre på kommunikation och ge feedback till de anställda.

– Vi har även informationsmöten en gång i månaden där vi informerar om vad som är på gång och hur det går för företaget, säger Tove Frisk.

Enligt henne är det viktigt att bygga en struktur där alla känner sig delaktiga och viktiga och där anställda vågar framföra åsikter och idéer om produktionen till ledningen.

I klippet hör du mer om hur bruket jobbar för att säkra framtiden och vara en bra arbetsgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.