Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Situationen är helt unik, enligt Arbetsförmedlingen i Jönköping. Hör hur myndigheten coachar arbetsgivare som ska hitta rätt arbetskraft i klippet. Foto: SVT

Brist på arbetskraft inom alla branscher i Jönköpings län

Publicerad

Just nu är det svårt för arbetsgivare inom alla branscher att hitta arbetskraft med rätt kompetens.

– Det är en helt unik situation som jag inte har varit med om under mina 25 år på arbetsförmedlingen, säger Tommy Sjögren, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Jönköpings län.

Samtidigt som många arbetsgivare har svårt att hitta människor med rätt kompetens att anställa var i december drygt 9 000 personer eller 5,3 procent arbetslösa i Jönköpings län.

– Jag skulle nog tro att alla som i dag är arbetslösa i länet skulle kunna uppbära en anställning, men många har inte den kompetens som efterfrågas. Där tror jag det är viktigt att både näringsliv, myndigheter och andra aktörer samarbetar ännu mer för att göra det möjligt för fler att få en anställning, säger Johanna Buchalle, chef för Arbetsförmedlingen i Jönköpings län.

Färre långtidsarbetslösa

En grupp där arbetslösheten har minskat sedan pandemin är gruppen som benämns som långtidsarbetslösa, de som har stått utanför arbetsmarknaden i minst tolv månader. Där är det ungefär 1 000 färre än förra året.

– Den stora efterfrågan på arbetskraft har varit gynnsam för att minska arbetslösheten i denna grupp. Vårt arbete med att använda vårt anställningsstöd aktivt, framförallt i kommunerna, har också varit framgångsrika för att sänka trösklarna och få ut de här personerna i en anställning, säger Tommy Sjögren.

Kan en lågkonjunktur, som många tror att vi är på väg in i, dämpa behovet av arbetskraft?

– Just nu pekar inte trenden på det, trots den oron som alla upplever med högre omkostnader i samhället på olika sätt. Vi ser inte i prognoserna som vi gör för arbetsmarknaden just nu att behovet ser ut att dämpas, säger Johanna Buchalle.

I klippet förklarar representanterna för Arbetsförmedlingen vilka åtgärder som behövs för att få ut fler i arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.