Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Anna Gillek på Svenskt Näringsliv om vad som krävs för att trygga kompetensförsörjningen för länets företag framåt. Foto: SVT

Svenskt Näringsliv: ”Extremt svårt att hitta rätt kompetens för företagen”

Publicerad

Det är svårt att hitta personal med rätt kompetens för många företag i länet och behovet kommer att vara fortsatt stort de kommande åren.

– Vi måste bli bättre på kompetensförsörjning i Sverige, säger Anna Gillek, regionchef för Svenskt Näringsliv i Jönköpings län.

Enligt henne har det under många år varit svårt för företag i länet att hitta personal med rätt kompetens och det finns många förklaringar till det.

– En förklaring är ju att vi har många framgångsrika exportföretag och de behöver mycket personal. Det finns inte tillräckligt med folk helt enkelt, säger Anna Gillek.

Flera åtgärder för att lösa problemet

Lösningen på problemet är enligt regionchefen på Svenskt Näringsliv flera. Det skulle kunna vara ökad arbetskraftsinvandring, åtgärder för att få in fler långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden och utveckla det reguljära utbildningssystemet.

– Vi måste lyssna på vad företagen har för behov och utbilda utifrån det behovet. Sedan måste både företag och enskilda individer vara omställningsbara. Klarar vi av att lära nytt och lära om så tjänar hela samhället på det.

Anna Gillek menar att företagen också behöver fundera på hur de är som arbetsgivare.

– De måste tänka på sin egen image, hur är jag som arbetsgivare. Är jag en bra arbetsgivare kommer jag att ha lättare att rekrytera personal. Det blir ju också en fördel för arbetstagare som kan hitta goda arbetsgivare.

I klippet hör du mer om hur Anna Gillek tycker att kompetensförsörjningen ska lösas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.