Foto: Sagas svärd

Sagas svärd har röntgats

Uppdaterad
Publicerad

Det svärd som 8-åriga Saga hittade i sjön Vidöstern utanför Värnamo i somras har nu röntgats. Då det hittades trodde man att svärdet kunde vara från järnåldern. De brittiska experter som granskat bilderna tror nu att svärdet är ännu äldre, från mitten av 500-talet.

Röntgen har bland annat visat att bladet har två lager, och experterna skriver i ett utlåtande att det är gjort av en skicklig smed.

”Det här är ett stort fynd”, skriver de.

Svärdet är ovanligt välbevarat med bland annat svärdsskida i trä och läder. Mikael Nordström är enhetschef på Jönköpings läns museum, och har just fått veta att svärdskidan är gjord i asp.

Handtaget är däremot i ask.

– Det är traditionella material för redskap vid den tiden. Det är segt och tåligt, säger han.

När svärdet hittades av åttaåriga Saga blev intresset stort. Hon intervjuades av såväl svenska som utländska medier och på sociala medier utropades hon till drottning av Sverige. 

Vill inte flytta det

Exakt hur gammalt svärdet är kommer det att bli svårt att ta reda på. I vissa fall gjordes svärden för att se äldre ut än de är. 

Svärdet befinner sig nu hos en konserveringsfirma i Göteborg. Det kommer ta upp till ett år innan svärdet kan ställas ut för allmänheten.

– Även om det är ett svärd så är det skört. I nuläget vill vi inte flytta det mer än nödvändigt, säger Mikael Nordström.

När svärdet är färdigkonserverat kommer man också att göra en skiktröntgen.

– Då kan man ringa in tiden ytterligare och vi kommer också kunna se hur smeden har arbetat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.