Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rymningar och skadegörelser • Platsbrist ett problem Foto: SVT/Press

Efter facklig kritik – SiS ser över säkerheten på ungdomshemmet Stigby på Visingsö

Uppdaterad
Publicerad

Efter senaste tidens rymningar och skadegörelser på ungdomshemmet Stigby på Visingsö kräver facket höjd säkerhet, det var P4 Jönköping först att berätta. Nu får detta gehör hos ledningen för Statens institutionsstyrelse, SiS, som nu genomför en utredning av situationen på hemmet. 

I intervju med P4 Jönköping säger fackliga ombudet för Seko, Ida Berglund, att en del av ungdomarna behöver omplaceras eller att staket behöver sättas upp runt hemmet på Visingsö. Senast i förra veckan fritogs en person i 20-årsåldern efter att en okänd person tagit sig in på Stigbyskolan, det är en av flera rymningar senaste tiden.

– Det är frustrerande för både jag och alla mina kollegor vill ju att ungdomarna ska lyckas, fungera i samhället och få ett bra liv. När det händer sådana här saker så blir det frustration, säger Ida Berglund till P4.

SiS utreder säkerheten

På SiS tar man kritiken på allvar säger verksamhetsdirektör Helena Finér.

– Just nu genomför vi en utredning för att kartlägga vad som har hänt och vad vi behöver göra för att förbättra säkerheten, säger hon.

I klippet här ovan berättar hon också om varför läget ser ut som det gör

SiS ungdomshem Stigby på Visingsö tar emot icke skolpliktiga pojkar med psykosocial problematik, kriminalitet och missbruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.