I klippet får du följa med Maria Åsebrant in på en av de låsta avdelningarna på Långanäs där unga tjejer som hamnat snett tvångsplaceras. Foto: Johannes Tolf/SVT

Nu ska samtliga Sis-hem säkerhetsgraderas

Publicerad

Nu ses säkerheten över på landets 21 Sis-hem då samtliga enheter ska säkerhetsklassificeras. På så sätt hoppas Statens institutionsstyrelse att verksamheten ska bli säkrare och bättre för såväl personalen som de ungdomar som tvångsplaceras där.

I Jönköpings län finns det två institutioner där ungdomar som har det svårt kan tvångsplaceras. Det är Stigby på Visingsö och Långanäs utanför Eksjö. Nu ska samtliga Sis-hem få en säkerhetsgradering mellan ett och tre.

– Vi kommer bättre kunna bedöma vilken ungdom som ska till vilken institution då, säger Maria Åsebrant som är institutionschef på Långanäs med plats för närmare 40 unga tjejer som på olika sätt hamnat snett i livet.

Många av dem som placeras på Sis-hemmen har ett kriminellt förflutet, har använt narkotika och lider av psykisk ohälsa.

Ett av rummen på den låsta avdelningen på Långanäs. Foto: Johannes Tolf/SVT

Risk när säkerhetsklassning saknas

I dagsläget finns det en risk att ungdomar som egentligen borde placeras på en institution med högre säkerhet hamnar på en som inte är lika väl anpassad. Det berättar Maria Åsebrant som tror att arbetet med att klassificera respektive Sis-hem kommer förbättra säkerheten och vården.

Genomlysningen att gradera de 21 institutionerna väntas pågå under flera års tid och det är oklart när de enheter som finns i Jönköpings län har fått sina klassning.

– Det kommer nog ta ett par år, säger Maria Åsebrant.

I klippet ovan får du följa med in på rundtur på en av de låsta avdelningarna på Långanäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.