I klippet berättar hudläkare Christina Berndes Sköldmark vilka hudförändringar man ska vara uppmärksam på. Foto: SVT

Kameror används i undersökningar – ger säkrare diagnoser

Publicerad

Antalet remisser till hudkliniken på Länssjukhuset Ryhov har ökat sedan vårdcentralerna i länet kan ta digitala bilder och skicka in för bedömning.

– En av fördelarna är ju att patienter i många fall nu inte behöver vänta på att få komma hit, utan kan få sin bedömning redan ute på vårdcentralen, säger hudläkaren Christina Berndes Sköldmark.

Det nya arbetssättet, som införts de senaste åren, har lett till att hudkliniken har fått lägga mer resurser på att bedöma de kameraremisser som kommer in till dem från länets vårdcentraler.

Å andra sidan har förändringen också medfört att man har kunnat minska antalet patienter som kallas till kliniken som inte har behov av det.

– Det blir ju effektivare och det har varit en nödvändig förändring eftersom både befolkningen och antalet hudcancerfall ökar. Vi är ju de hudläkare vi är och då är det viktigt att sprida ut kunskapen till läkare på vårdcentraler och också kunna göra de lite snabbare bedömningarna via foton, säger Christina Berndes Sköldmark.

Viktigt med tidig upptäckt

Även om det på senare år har kommit behandlingar, som hos vissa patienter haft god effekt när det gäller att fördröja sjukdomsförloppet för spritt hudmelanom, är ändå tidig upptäckt avgörande för att bota cancern genom en operation.

– Det är ju först när en cancer sprider sig som den blir dödlig. För att rädda liv är den tidiga upptäckten så viktig.

Christina Berndes Sköldmark berättar också att det gjorts undersökningar som visar att invånarna i Sverige har stor kunskap om sambandet mellan att bränna sig i solen och risken att drabbas av hudcancer senare i livet – men att inte alla följer råden i praktiken.

I klippet ovan förklarar hudläkare Christina Berndes Sköldmark vilka hudförändringar man ska vara uppmärksam på.

Så minskar du risken för hudcancer

Om man har den hudtyp som är vanligast i Sverige, så klarar man cirka 30 minuter i solen mitt på dagen innan man blir bränd. Det är därför viktigt att lära känna sina egna gränser, för att undvika att bränna sig.

Viktigaste åtgärderna för att förhindra att man drabbas är att skydda sig mot solens strålar och undvika att bränna sig. Men även den totala exponeringen från solen, alltså all sol vi får på huden under livet, är en faktor som spelar roll för risken att drabbas av hudcancer. Kläder och skugga är därför det bästa solskyddet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.