Foto: Lennart Nygren / TT

Sålde bekämpningsmedel mot mygg och fästingar

Publicerad

Ett bolag i Jönköping sålde ett otillåtet medel som bland annat används som myggmedel och mot fästingar på djur. Produkten är klassad som bekämpningsmedel och bolaget får nu ett strafföreläggande.

Bolaget har enligt åklagaren på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, varken inhämtat godkännande eller fått beslut om dispens för att sälja produkten Tea Tree Aromolja från Kemikalieinspektionen. Medlet marknadsförs som att vara antibakteriell och svampdödande samt att den verkar mot fästingar på djur och är ett effektivt myggmedel.

Bot på 15.000 kronor

Men produkten är, enligt åklagaren, att bedöma som bekämpningsmedel och får alltså inte säljas utan dispens i Sverige. Bolagets ägare har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottslighet. Därför döms bolaget att betala en företagsbot på 15.000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer