Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om ekonomin och transferläget från IFK Värnamos ekonomi- och sportchef i klippet. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Sämre ekonomiskt resultat för IFK Värnamo – gick från mångmiljonvinst till förlust

Publicerad

IFK Värnamo gick från en vinst på 7,6 miljoner kronor 2022 till att gå back 325 000 kronor 2023. Sedan dess har föreningen gjort sin största försäljning någonsin – men samtidigt har 17 av de 19 senaste spelarna som lämnat föreningen gjort det gratis.

Föreningens ekonomichef, Christian Ahlander, tycker det var ett förhållandevis bra bokslut.

– I mitten på säsongen tänkte vi att det skulle bli ännu sämre. Då snålade vi in och sparade på det vi kunde, säger han.

I sin årsredovisning skriver IFK Värnamo att en av faktorerna bakom förlusten är nödvändiga investeringar i organisationen.

– Vi har satsat både på att utöka administration och kontor för att få en bättre verksamhet, men även i akademiverksamheten, säger Christian Ahlander.

Flyttade matcher

En annan anledning är att de tvingades flytta sina två första hemmamatcher ifjol till Borås Arena.

Christian Ahlander säger att det är jätteviktigt att de nu ser ut att kunna inleda säsongen på Finnvedsvallen, speciellt då de ställs mot Malmö FF i den andra hemmamatchen.

– Det är en stormatch. Kan vi inte ha de på Finnvedsvallen betyder det ganska mycket i minskade intäkter.

Rekordförsäljning

Efter bokslutet har IFK Värnamo gjort sin största försäljning någonsin, då Albion Ademi såldes till kinesiska Tianjin Jinmen Tiger. Christian Ahlander säger att det framför allt underlättar för föreningens likviditet. 2023 låg de likvida medlen nere på runt två miljoner kronor, det lägsta sedan föreningen spelade i Ettan 2020.

– Det är hela tiden en kamp om likviditeten, speciellt under vintern och halvåret när man inte fakturerar så mycket eller har så mycket aktiviteter.

Finns det någon oro för framtiden?

– Jag tycker vi har ganska bra kontroll på det. Sen vet man aldrig vad som händer med konjunkturer och så vidare.

I klippet ovan berättar ekonomichefen hur mycket IFK beräknar att de förlorat på matcherna i Borås, samtidigt som sportchefen Enes Ahmetovic säger varför de tvingats släppa så pass många spelare gratis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.