Enligt Helén Persson på kvinnojouren i Gislaved har samtalen ökat igen nu när samhället öppnat upp. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Samtalen till kvinnojourerna ökar när samhället öppnat upp

Uppdaterad
Publicerad

Under en stor del av pandemin har det varit färre som hört av sig till kvinnojourerna i Jönköpings län. Men under de senaste veckorna har samtalen ökat igen.

– Vi har märkt en ökning vad gäller telefonsamtalen och även förfrågningar om skyddat boende, säger Helén Persson, verksamhetsledare på kvinnojouren i Gislaved.

Hon har varit engagerad inom kvinnojouren Maria i Gislaved i över tio år. Kvinnojourer i länet har märkt av att fler kvinnor hör av sig nu när samhället öppnat upp. Delvis beror det på att kvinnojourernas personal nu kan vara ute och föreläsa, men även att fler återgått till arbetet.

– Vi tänker att en anledning till att samtalen ökar nu är att kvinnorna inte är lika isolerade med förövaren som de varit under pandemin, då många har arbetat hemma. Nu har de möjlighet att höra av sig igen, säger Helén Persson.

Väntar ni er en större ökning under vintern?

– Ja, många av kvinnorna har varit extra utsatta under pandemin och det tar mycket kraft att ta hjälp utifrån, så vi kan nog vänta en ännu större ökning framöver, säger Helén Persson.

Är du utsatt för våld i nära relation och behöver hjälp?

  • Alla som har akut behov av skydd eller stöd kan ringa 112.
  • Socialförvaltningen i din kommun ansvarar för att ge stöd och hjälp till våldsutsatta personer och deras barn. På kvällar, nätter och helger kan du kontakta socialjouren för akut hjälp.
  • Brottsofferjouren stöttar alla brottsutsatta och har telefonnummer 11616.
  • Du som är kvinna och utsatt för våld i nära relation kan dessutom vända dig Kvinnofridslinjen som är en nationell stödtelefon som är öppen dygnet runt, telefon 020-50 50 50. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.