Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carlos Trischler som är trafikingenjör på Jönköpings kommun berättar att de har fått in en del klagomål och att hastigheten på kommunens elsparkcyklar nu är sänkt. Foto: SVT/Charlotte Göransson

Sänkt hastighet för elsparkcyklar längs Vätterstranden

Uppdaterad
Publicerad

Nu har hastigheten sänkts för hyrda elsparkcyklar längs Vätterstranden i Jönköping. Maxhastigheten ligger på 12 kilometer i timmen, detta för att minska risken för olyckor.

En överenskommelse har fattats mellan Jönköpings kommun, polisen och de två företag som hyr ut elsparkcyklar i staden. Flera farliga situationer har uppstått och polisen befarar att onyktra elsparkcykelförare kan köra ner i vattnet vid piren, något som Jönköpings Posten var först med att rapportera.

– Vi har fått klagomål angående de här platserna, berättar Carlos Trischler som är trafikingenjör på Jönköpings kommun för SVT.

Gäller inte privata elsparkcyklar

Hastigheten kontrolleras genom att företagen stryper farten på elsparkcyklarna vid Vätterstranden och Piren genom en så kallad geofencing som känner av var elsparkcykeln befinner sig. Dock gäller inte samma hastighetsgräns för privata elsparkcyklar, eftersom fordonen klassificerats som vanliga cyklar.

En uppföljning av åtgärden kommer ske i augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer