Stor ökning av antalet elsparkcyklar i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett företag som hyr ut elsparkcyklar etableras i Jönköping och från mitten av maj kommer det att finnas 450 elsparkcyklar i centrala Jönköping.

Samtidigt som ett nytt företag kommer in på Jönköpingsmarknaden så ska det företag som redan är etablerat i kommunen öka sitt antal elsparkcyklar. Det blir alltså en rejäl ökning av antalet elsparkcyklar på gatorna, enligt kommunen kommer 450 stycken att rulla runt på Jönköpings gator.

– Vi tror att vi kan hantera fler elsparkcyklar än vi har haft. Det är svårt att veta exakt var gränsen går, men i nuläget har vi bedömt denna gräns som rimlig, men självklart behöver vi utvärdera detta efterhand, säger Emma Svärd, verksamhetschef på stadsbyggnadskontoret.

Viktigt att parkera rätt

Kommunen menar att man kommer att bli tydligare med att skylta var det är lämpligt att parkera de eldrivna sparkcyklarna.

– De som använder elsparkcyklarna behöver verkligen visa om detta är någonting vi ska ha i vår stad. Man måste tänka på att det finns personer med en funktionsnedsättning som kan råka illa ut. Vår uppmaning är att alltid parkera elsparkcykeln i eller intill ett cykelställ, säger Emma Svärd.

Än så länge är det enbart i Jönköpings kommun som det går att hyra elsparkcyklar i länet.

Nedan ett klipp från då elsparkcyklarna introducerades i Jönköping i september förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.