I klippet ovan berättar Sara Sterner varför det är viktigt att kvinnor intresserar sig för ingenjörsvetenskap. Foto: SVT/Linda Mathillas

Sara kämpar för att få fler unga tjejer att bli ingenjörer

Publicerad

På yrkesutbildningar till civilingenjör och högskoleingenjör är kvinnor fortsatt tydligt underrepresenterade. Därför arbetar civilingenjörs-studenten Sara Sterner för att fler unga tjejer ska få upp ögonen för yrkena.

– Det är inte tillräckligt många förebilder som visas upp. Det är ofta män man tror arbetar med det här och då tror man inte att man passar in som tjej, säger hon.

Sara Sterner är med i nätverket Girls in STEM. Lärande i STEM, (Science, Technology, Engineering and Mathematics) är mansdominerande, därför arbetar det kvinnliga nätverket för att det ska kännas lika inbjudande för tjejer att engagera sig i yrket.

Under tisdagen var Sara Sterner på plats i Jönköping som projektledare för evenemanget och för att se när gymnasielever tävlade med sina solcellsdrivna små bilar. Det var få tjejer som var med på evenemanget men skolorna och Girls in STEM lyckades locka dit ett par stycken.

I klippet ovan berättar Sara Sterner om varför hon intresserat sig för ingenjörsvetenskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.