Rune Backlund (C), Malin Wengholm (M), Mia Frisk (KD) och Jimmy Ekström (L) presenterade sitt förslag till budget för Region Jönköpings län. Foto: Bosse Carlqvist/sVT

Satsning på sjuksköterskor i budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen i Region Jönköpings län vill höja statusen för sjuksköterskor och ge möjligheten till en högre lön. Sjuksköterskor skulle kunna få så kallade karriärstjänster och fungera som handledare för andra.

Flera satsningar på sjuksköterskor i Regionen finns med i det förslag till budget som allianspolitikerna presenterade på måndagen.

– Vi vill skapa karriärstjänster för erfarna och yrkesskickliga sjuksköterskor, säger regionrådet Malin Wengholm (M).

De sjuksköterskor som får tjänsterna ska fungera som handledare för andra och stå för kontinuerlig kompetens på avdelningen. Tjänsterna ska ge ytterligare 4.000 kr i månadslön.

Karriärstjänster för sjuksköterskor är en tydlig markering att även hälso- och sjukvården kan vara en bra karriärväg, menar Jimmy Ekström (L). Foto: Bosse Carlqvist/SVT

– Jag tycker att det är en tydlig markering att även hälso- och sjukvården kan vara en bra karriärväg och att vi också får ha kvar den här kompetensen nära patienterna, säger Jimmy Ekström (L).

– Idag har ju problemet varit att ofta så går karriärvägen kanske bort från patienten. Är du yrkesskicklig och erfaren så hamnar du i mer administrativt arbete för att utveckla vården.

En del andra satsningar på just sjuksköterskorna finns också. Alliansen förslår dubbel ersättning för natttjänstgöring. Ersättning hamnar på 3.000 för undersköterskor och 6.000 för sjuksköterskor.

Krävs mer?

Marcus Eskdahl (S), oppositionsråd. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Oppositionen i regionen är förstås inte helt nöjd med alliansens budgetförslag.

– Det räcker inte med högre lön för att locka kvar sjuksköterskor och undersköterskor. Man måste titta på veckoarbetstiden och förbättra arbetsmiljön, säger Marcus Eskdahl, regionråd (S), som också är också orolig för att regeringens satsningar på hälso- och sjukvård 2018 inte kommer att nå ut fullt ut hit till regionen.

– Jag har sett exempel på att nationella satsningar inte nått ut, t ex inom förlossningsvården, hävdar Marcus Eskdahl.

Oförändrad skatt

I budgetförslaget finns en utökning av tio nya AT-tjänster och en satsning på extratjänster för unga och nyanlända som står långt från arbetsmarknaden.

Regionens budget omsluter elva miljarder. Skatten för nästa år lämnas oförändrad på 11,26 kronor, enligt förslaget. Regionrådet Malin Wengholm (M)  lyfte under presentationen också höghastighetstågen som en av de särklass viktigaste frågorna för framtiden.

– Målet är att flytta fram positionerna både nationellt och internationellt. Vår region ska bli Sveriges fjärde tillväxtregion, säger Malin Wengholm (M).

Wengholm tryckte också på stabiliteten som hon anser finns och att regionen delar förstaplatsen i landet när det gäller soliditeten. Det finns ändå en medvetenhet om att intäkterna inte kommer att öka i samma takt som befolkningen. Egenfinansieringen kommer inte klaras på ett år, men på en tioårsperiod enligt Wengholm.

– Vi vill inte låna externt och skjuta över kostnaden på våra barnbarn, säger hon.

Kulturpeng till barn

I de satsningar som gör på kultursidan finns bland annat en så kallad ”Spira-peng” där barn i Jönköpings län ska ges möjlighet att få en kulturupplevelse.

– Det är viktigt med kultur tidigt. Kultur föder kultur, säger Malin Wengholm (M).

Alliansen vill fortsätta arbeta för att fler ska söka vård hos sin vårdcentral och inte på sjukhuset. I budgeten finns ett mål att primärvården ska stå för 30 procent av hälso- och sjukvården, idag står den för 21 procent.

– Vi måste genomföra en förflyttning av verksamheter och kompetens för att klara det, säger Mia Frisk (KD).

Fler pendelparkeringar

I budgeten finns också en del satsningar på infrastruktur i länet, bland annat en elektrifiering av regionala järnvägen, förbättringar av E4an och höjd standard på vissa länsvägar. Budgetramen för kollektivtrafik utökas med 25 miljoner kr och förhoppningen är att på olika sätt öka resandet med kollektivtrafik.

– Bland annat vill vi ha fler infartsparkeringar, för att göra det lättare att åka med kollektivtrafik, säger Rune Backlund (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.