Sävsjö först i Sverige med resurshubb för återvinning

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska företag och organisationer i Sävsjö bli bättre på att ta tillvara på varandras outnyttjade resurser. Målet är att sprida arbetssättet till flera kommuner.

Det är Sävsjö Näringsliv AB som tillsammans med forskningsinstitutet RISE just nu bygger upp Sveriges första resurshubb. Tanken är att skapa ett kontor där några personer jobbar för att öka samverkan kring resursutnyttjande.

– Ett företag kanske får material över i sin produktion som de inte använder men som ett annat företag kan ha nytta av. Då ska resurshubben knyta samman behoven, säger Per Sommarin, forskare RISE i Jönköping.

Resurserna kan vara material, vatten, energi, kunskap med mera. Syftet med samverkan är att minska miljöpåverkan genom att bättre ta tillvara på outnyttjade resurser.

Pilotprojekt i Sävsjö

– Vi hoppas verkligen att resurshubben blir ett populärt ställe att besöka, hela meningen är att det ska vara lokalt och lättillgängligt, säger Per Sommarin.

Förhoppningen är att starta upp verksamheten till sommaren för att nästa år kunna vara i full drift. Satsningen i Sävsjö är ett pilotprojekt. Målet från RISEs sida är att bygga upp liknande resurshubbar i flera kommuner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.